T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Karabük İl Sağlık Müdürlüğü

Kuduzla Mücadele ve Profilaksi Uygulamaları

Güncelleme Tarihi: 11/02/2019

KUDUZ BİLGİ NOTU

Kuduz köpek, kedi, sığır, koyun, keçi, at, eşek gibi evcil hayvanlarla kurt, tilki, çakal, domuz, ayı, sansar, kokarca, gelincik gibi yabani hayvanlardan insanlara bulaşan ve ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. Hastalık %91 oranında köpeklerden bulaşmaktadır.

Genel bilgiler:

Kuduz, klinik belirtileri geliştikten sonra geri dönüşü söz konusu olmayan ve ölümle sonuçlanan, ancak kuduz riskli temas sonrası  aşı uygulaması yapıldığında önlenebilir bir hastalıktır. Bu nedenle korunma, riskli temas öncesi aşılama ve riskli temas sonrası aşılama hayati önem taşımaktadır. Kuduza yakalanma ihtimali olan evcil veya yabani hayvanların ısırıkları, kuduz için risk oluşturmaktadır. Bu nedenle; riskli temasa maruz kalındığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.

Bulaşma:

Kuduz; köpek, kedi, sığır, koyun, keçi, at, eşek gibi evcil hayvanlarla; kurt, tilki, çakal, domuz, ayı, sansar, kokarca, gelincik gibi yabani hayvanların;  ısırması, tırmalaması, kuduz hayvanın salyasının sıyrık veya çatlak deriye, göz ağız veya buruna temas etmesi, kuduz hayvanın etinin ve sütünün çiğ olarak tüketilmesi ile insanlara kuduz bulaşmaktadır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve doktorun belirlediği takvime uyarak aşıların mutlaka  yaptırılması gerekmektedir.

Tedavi:

Kuduz klinik belirtilerin ortaya çıktıktan sonra tedavisi yoktur.

Korunma:

Sonuç:

Kuduz; tedavisi olmayan ve ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. Bu nedenle aşılanma hayati öneme sahiptir.

Kuduz_okul_sagligi.pdf

Kuduzla Mücadele Genelgesi.pdf