Organ ve Doku Naklinin Bölgede Geliştirilmesi
22 Aralık 2023

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi tarafından düzenlenen "Organ ve Doku Naklinin Bölgede Geliştirilmesi" konulu bölge toplantısının ilki Karabük'te gerçekleştirildi. Bu önemli konferans, organ ve doku bağışındaki farkındalığı artırmayı hedefleyerek il içinden ve il dışından birçok akademisyen, sağlık yöneticisi ve uzmanın bir araya gelmesine olanak tanıdı.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Doku, Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Fatih Kacıroğlu, Ankara İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ali Niyazi Kurtcebe ve ekibi, Karabük İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Kara, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Ak, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kalp Damar Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ali Özatik, Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erkan Doğan gibi sektörün önde gelen isimlerin katılımı, etkinliğe büyük bir değer kattı.
Programda, konferansa katılan sağlık yöneticilerinin değerli konuşmalarında hastanelerdeki organ ve doku bağışı çalışmaları hakkında detaylı bilgiler vererek, bu alandaki çalışmaların toplum sağlığı açısından ne kadar kritik önemde olduğu vurgulandı. Organ ve doku bağışının önemine dikkat çekildi.
Organ ve doku bağışında en önemli hususlardan biri olan hastanelerde beyin ölümü tespitinin zamanında ve uzman ekiplerce yapılması, beyin ölümü tespit edilen kişilerin yakınlarına gerekli bilgilendirmeler yapılarak organ ve doku bağışı yapılması için özendirilmesinin bağış oranının artıracağı belirtildi. Ülkemizin sağlık sektörü organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahip olduğu belirtildi. Aşılması gereken en önemli sorunun kadavra bağış oranındaki yetersizlik olduğu söylendi. Unutmamak gerekir ki, her bağış yeni bir hayattır. Bunun yanında Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ naklinin caiz olduğunu bildirmiş ve organ bağışını, insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlanmıştır.
İl dışından ve il içinden katılan konusunda yetkin hocalar, "Kalp Yetmezliği ve Tedavi Süreçleri" ile Organ ve Doku Bağış’ının artırılmasına yönelik bilgilendirme sunularıyla katılımcılara önemli perspektifler kazandırdılar.
Karabük İl Sağlık Müdürlüğü, etkinliği düzenleyen Ankara Organ ve Doku Bölge Koordinasyon Merkezi'ne ve programa katkı sağlayan tüm konuşmacılara teşekkürlerini sundu. Organ ve doku bağışındaki farkındalığı artırmaya yönelik bu tür etkinliklerin toplumun genel sağlık bilincine olumlu katkılar sağlayacağına olan inancını dile getirdi. Organ ve doku bağışı konusundaki bu önemli etkinliğin, bölge genelinde ve ülke çapında daha fazla bilinç oluşturmak amacıyla devam edeceği bildirildi.

• kapak