14 Kasım “Dünya Diyabet Günü” etkinlikleri kapsamında; halkımızın yoğun olduğu KARES AVM’ de Müdürlüğümüz tarafından stand açılarak tansiyon ölçümü ve şeker ölçümü yapılmıştır. Aynı zamanda Diyabete Yatkınlık Risk Testi ile halkımız taranmıştır. Riskli olan kişilere bilgilendirmeler yapılarak Aile Hekimlerine ve Uzman Hekimlere yönlendirilmiştir. Diyetisyenimiz tarafından Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktivite konularında bilgiler verilmiştir.
Programımıza Şehit Mehmet Esen Anaokulu müdürü, öğretmenleri ve veliler çocukları ile renk katmışlardır. Bu anlamlı günde Müdürlüğümüze destekleri için teşekkür ederiz.#diyabetheraileyiilgilendir
KENDİNİZİ DİYABETTEN KORUYUN
Diyabet, insülin hormonunun vücutta eksik olduğu veya vücutta etkisiz olduğu durumlarda ortaya çıkan ve kan şekeri yüksekliği ile seyreden kronik, ilerleyici bir hastalıktır. Aşırı kilo alımı ve şekerli gıdaların sık tüketimi hastalığı tetikler.
Belirtileri
- Sık ve bol miktarda idrar yapma
- Sürekli susama hissi/ağız kuruluğu
- Her zamankinden çok su içme
- Çok yemek yemeye rağmen kilo kaybı
- Halsizlik, yorgunluk
- Huzursuzluk ve davranış değişikliği
İnsülinin keşfini gerçekleştiren ve böylelikle diyabetin tıbbi tedavisine olanak sağlayan Dr.Frederik G. Banting’ in doğum günü olan 14 Kasım, aynı zamanda 1991 yılından bu yana Dünya Diyabet Federasyonu tarafından ‘Dünya Diyabet Günü’ ilan edilmiştir.
Diyabet Her Aileyi İlgilendirir
Günümüzde 425 milyondan fazla insan diyabetle yaşamaktadır. Bu bireylerin çoğu; düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı ve dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam ortamlarının teşvik edilmesi yoluyla hastalığa yakalanma riskinin büyük oranda önlenebilir olduğu Tip 2 diyabetli bireylerdir.
Hala diyabetle yaşayan 2 kişiden 1 ‘i tanı almamıştır ve bu bireylerin çoğu Tip 2 diyabetlidir. Diyabetin komplikasyonlarını önlemek ve sağlıklı sonuçlara ulaşmak için erken tanı ve tedavi önemlidir. Tüm aileler diyabet hastalığından potansiyel olarak etkilenmektedir ve bu nedenle her tür diyabet için belirti, semptom ve risk faktörleri hakkında farkındalık erken teşhis etmede hayati öneme sahiptir.
Her 4 aile üyesinden 1'inden azı diyabet eğitim programlarına erişebilmektedir. Diyabet bakımında aile desteğinin, diyabetli insanlar için sağlık sonuçlarının iyileştirilmesinde önemli bir etkiye sahip olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle diyabetli bireyler ve aileleri için yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek bu hastalığın duygusal yöndeki olumsuz etkisini azaltmak amacıyla sürekli diyabet tedavisi ve desteğinin erişilebilir olması önemlidir.
Bu nedenle:
- Sağlıklı ve dengeli beslenilmeli
- Hareket edilmeli
- Fazla kilolardan kurtulmalı
- Stresten uzak durulmalı
- Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalı
- Uyku yeterli ve düzenli olmalı
- Sağlık kontrolleri yeterli ve düzenli yapılmalı