Diyabetli çocuklarımızı hastalıkları ve tedavileri konusunda bilgilendirmek, ailelerine destek olmak, onların hayatlarına dokunabilmek adına İl Sağlık Müdürlüğümüz, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve Karabük Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi işbirliğiyle Öğlebeli Gençlik Merkezinde Tip 1 Diyabet Şenliği programı gerçekleştirildi.
Programa, İl Sağlık Müdürümüz Dr. Ahmet SARI, Sağlık Hizmetleri Başkanımız Op. Dr. İsmail KARA ile Başkan Yardımcısı Dr. Turhan SARICI, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlknur ARSLANOĞLU ve ekibi ile birlikte çok sayıda aile katıldı.
Çocuklarımız hep birlikte kan şekerlerini ölçerek insülinlerini yaptılar ve ailelerin hazırladıkları yiyeceklerle öğle yemeklerini yediler. Yemek sonrası spor salonunda survıvor parkurunda yarıştılar. Küçük yaş grubuna palyaçolar tarafından yüz boyama yapıldı ve halat çekme gibi eğlenceli çocuk oyunları oynandı. Büyük yaş grubundaki çocuklarımız da masa tenisi, satranç, basketbol oynadılar ve isteyen gençlerimiz de robotik kodlama ile ilgili bilgi alıp uygulama yaptılar. Çocuklarımız eğlenirken anne ve babalarda konferansa katıldılar. Çocuklarımızın meyve ve ayran ile ara öğün yapmaları sağlandı.
İl sağlık Müdürümüz Dr. Ahmet SARI, diyabetin önemini belirterek her geçen gün diyabetli birey sayısının arttığını, dünya genelinde 450 milyon diyabetli bireyin bulunduğunu, birçok bireyin diyabet öncesi dönemde olduğunu ve daha tanı almamış, diyabetin farkında olmayan birçok bireylerin bulunduğunu dile getirdi.
Tip 1 Diyabetli çocuk annesi Ceren TURHAN, çocuğunun 20 aylıkken tanı aldığını, tanıyla yüzleşmenin zor olduğunu, korkularını ifade etti. Diyabetle yaşama alışmak zorunda olduklarını belirtti. Bu özel durumun ekonomik yükünün fazla olduğunu ve bu nedenle de politikaların bu yönde düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlknur ARSLANOĞLU, ilimizdeki birçok çocuğun takibini yapmaktadır. Bu çocukların diğer çocuklarımızdan farklı olmadığını belirterek çocuklarımızın yediklerinin besin içeriğini takip ettiklerinde ve tedavilerini aksatmadıklarında kontrol sağlayabileceklerini belirtti. Aynı zamanda bu çocuklarımızın eğitim hayatına diğer çocuklarımız gibi devam edebileceklerini belirterek Okulda Diyabet Programı kapsamında neler yapılabileceğini ve ailelerin dile getirdiği okuldaki zorlukları, önerileri Milli Eğitim Müdürlüğünden gelen temsilciyle paylaştı.
Tüm katılımcılar, çocuklarımız ve velilerle 'Diyabet Bir Engel Değil Özel Bir Durumdur' mesajıyla yaş pasta kesilerek çocuklarımıza ikram edildi. Çocuklarımız herkes gibi sporlarını yapabilir, pasta yiyebilir ve kontrollerini sağlayabilirler.Programa katılan ve takibinde olan tüm çocukların kontrol ve muayeneleri Prof. Dr. İlknur ARSLANOĞLU tarafından yapıldı. Aynı zamanda hem çocuklarımıza hem de ailelerine diyabet ekibinde görevli sosyal hizmet uzmanı, diyetisyen v eğitim hemşiresi tarafından bilgilendirmeler yapılarak destek verildi.
Başta Prof. Dr. İlknur ARSLANOĞLU ve ekibi olmak üzere programda emeği geçen Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birim çalışanlarımıza, Diyabet Eğitim Hemşiremize, Gençlik Merkezinde Görev yapan gençlik liderlerimize ve onların gönüllü üniversite öğrencilerine, çocuklarımızın yiyeceklerini hazırlayan tüm program boyunca destek olan annelerimize teşekkür ederiz.
.