3 Nisan 2019 tarih ve30744 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Küresel Grip Salgını (Pandemi) genelgesi gereği Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan İnfluenza Ulusal Hazırlık Planı www.grip.gov.tr adresinde yayınlanmıştır. Genelgeye Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ.
Bu doğrultuda Valiliğimiz Koordinasyonunda çalışmaları devam eden “Pandemik İnfluenza İl Faaliyet Planı “ hakkında İl Koordinasyon Kurulu Üyelerine ve İlimizdeki Kurum yöneticilerine 19.11.2019 tarih ve saat 10.45’te Sayın Valimiz Fuat Güler Başkanlığında bilgilendirme toplantısı yapılmıştır.
İNFLUENZA (GRİP) BİLGİ NOTU
İnfluenza (grip), virüslerin yol açtığı bir solunum yolu hastalığıdır. Her yaş grubunda görülen ve bazı riskli gruplarda ağır seyretmekte ve daha fazla ölümlere neden olabilmektedir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında görülen ve mevsimsel olarak seyreden influenza zaman zaman pek çok kişinin ölümüyle sonuçlanan salgınlara yol açmaktadır. A, B, C ve D olmak üzere dört tip influenza virüsü bulunmaktadır. İnfluenza A virüsleri insan, domuz, at, kanatlı hayvanlar gibi canlıları enfekte edip hastalığa neden olmaktadır.
İnfluenza B virüsleri sadece insanlarda, influenza C domuz ve insanda, influenza D ise sadece sığırda hastalık yapabilmektedir. İnfluenza A ve B virüsleri insanlarda mevsimsel salgınlara neden olurken sadece influenza A virüslerinin pandemiye neden olduğu bilinmektedir.
Hızla yayılma potansiyeli olduğu ve Dünyada değişik tarihlerde pandemi yaşanmış ve toplu ölümler yaşanmıştır.
İNFLUENZADAN (GRİP) KORUNMA VE KONTROL YÖNTEMLERİ
- Solunum yolu ile bulaşan enfeksiyonların kontrolünde el yıkama, alkol bazlı el antiseptiklerinin kullanımı, evde istirahat, kâğıt mendil veya kol içine öksürme-hapşırma vb. konusunda toplum her fırsatta bilgilendirilmelidir. Toplumun ortak kullandığı alanların temizliği ve dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.
- Korunmanın en önemli yollarından biri de kişisel hijyen kurallarına dikkat etmek ve ellerin bol su ve sabun ile yıkanmasıdır.
- Kalabalık ortamlarda uzun süre bulunmak grip bulaşmasında etkili olduğundan gerekli olmadıkça bu gibi ortamlardan uzak durulması önerilmektedir.
- Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmaktadır.
- Ağız burun ve gözlere kirli ellerle temas edilmemelidir.
- Hastanın temas ettiği veya virüsün bulaşmış olabileceği sık kullanılan ve dokunulan yüzeyler sık sık temizlenmelidir. Bu yüzeylerin sık sık temizlenmesi ve ellerin sık sık yıkanması bulaşma riskini de en aza indirecektir.
- Grip virüsünün yayılmasını önlemek için yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgâhı, oyuncaklar vb.) günlük temizlikte kullanılan deterjanlar ve çamaşır suyu ile temizlenmesi yeterlidir.
- Hasta olan kişilere ait eşyalar yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır
.