AMAÇ:Mesleki maruziyet ve meslek hastalığı konusunda farkındalık oluşturmak, mesleki maruziyetin tanınmasında ve meslek hastalıklarının bildiriminde artış sağlamak, sağlık hizmet sunucularında meslek sorgulama alışkanlığını arttırmaktır.
HEDEFLER: Meslek hastalığının tanımını yapabilmek, meslek hastalığına neden olan faktörleri sayabilmek, meslek hastalığına neden olan mesleki maruziyetleri azaltmak için alınacak önlemleri sayabilmek, meslek hastalığı bildirim kurallarını söyleyebilmek, meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücü kaybı oranları tespitinde esas alınacak sağlık kurulu raporlarını düzenlemeye yetkili hastaneleri sayabilmek, meslek sorgusunun önemini söyleyebilmek, meslek Hastalıkları ile ilgili mevzuatı bilmektir.
MESLEK HASTALIĞI: Meslek hastalığı; sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlülük halleridir.6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre; “Mesleki risklere maruziyet sonucu ortaya çıkan hastalık” olarak tanımlanmıştır.
İŞLE İLGİLİ HASTALIKLAR: Ortaya çıkış nedeni karmaşık olan, işe girmeden önce var olan veya çalışırken ortaya çıkan, oluşmasında ve gelişmesinde çalışma ortamı ve çalışma şeklinin diğer sebeplerle birlikte önemli faktörler olduğu hastalıklardır.
MESLEK HASTALIĞI / İŞLE İLGİLİ HASTALIK:Meslek Hastalığı: Hastalığın etkeni işyerindedir, ekene doğrudan maruz kalan kişilerde görülür. İşle İlgili Hastalıklar: Etkenin işyerinde olması gerekmez, işyerindeki etkenler bu hastalıkların ortaya çıkmasını ve gelişmesini hızlandırır, çalışanlar arasında görüldüğü oranda toplum çapında da görülürler.
SIK GÖRÜLEN MESLEK HASTALIKLARI:
Mesleki Kan Hastalıkları • Mesleki Kanserler • Mesleki Dolaşım Sistemi Hastalıkları • Mesleki Sindirim Sistemi Hastalıkları • Mesleki Psikolojik Hastalıklar • Mesleki Sinir Sistemi Hastalıkları • Üriner Sistem Hastalıkları • Üreme Sistemi Hastalıkları • Mesleki Solunum Sistemi Hastalıkları • Mesleki İşitme Kayıpları • Mesleki Cilt Hastalıkları • Mesleki Kas-İskelet Sistemi Hastalıkları
MESLEK HASTALIĞINI ÖNLEME YÖNTEMLERİ: Meslek hastalığının en önemli özelliği yüzde yüz önlenebilir olmasıdır, kontrol yöntemleri doğru şekilde uygulandığında ve gerekli risk yönetimi çalışmaları yapıldığında işyerlerinde meslek hastalıklarının önüne geçilebilir.
- Tıbbi Önlemler:İşe Giriş Muayeneleri ✓ Periyodik Muayeneler ✓ İşe Dönüş Muayeneleri ✓ Eğitim ( İlkyardım vb.)
- Teknik Önlemler: Risklerin Kaynakta Kontrolü ✓ Kaynak-Çalışan Arasında ✓ Çalışanın Alacağı Önlemler (Kişisel Koruyucu Donanım ) KKD
- Yönetsel Önlemler: Vardiya Planlaması ✓ Rotasyon Planlaması
İş Sağlığı ve Güvenliği; çalışanların işin yürütülmesi sırasında doğan; sağlığa zarar verecek koşullardan, güvenliği tehlikeye düşürecek durum ve davranışlardan korumak ve korunmak, işletme güvenliğini sağlamak, üretimin devamlılığını sağlamak, verimliliği arttırmak amacıyla yürütülen sistemli ve bilimsel çalışmalardır.Bu kapsamda Karabük İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı Merkez TSM / İSG Biriminde görev yapan Dr. Z. Zuhal TECİR tarafından Merkez TSM toplantı salonunda verilen eğitimde mesleki hastalıkların önlenmesinde, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği farkındalığının arttırılması hedeflenmiştir. Ayrıca Sağlıklı Hayat Merkezi (SHM) tanıtımı yapılmış olup katılımcılara SHM tanıtım broşürleri dağıtılmıştır. Eğitim; gerekli bilgilendirmeler yapıldıktan sonra eğlenceli ve sohbet ortamında yapılan ikramlarla tamamlanmıştır. Yapılan eğitimde emeği geçen tüm İSG Birimi çalışanlarına ve katılımcılara teşekkür ederiz.
DİĞER GÖRSELLER İÇİN
TIKLAYINIZ