Kuduz köpek, kedi, sığır, koyun, keçi, at, eşek gibi evcil hayvanlarla kurt, tilki, çakal, domuz, ayı, sansar, kokarca, gelincik gibi yabani hayvanlardan insanlara bulaşan ve ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. Hastalık %91 oranında köpeklerden bulaşmaktadır.
Genel bilgiler:
Kuduz, klinik belirtileri geliştikten sonra geri dönüşü söz konusu olmayan ve ölümle sonuçlanan, ancak kuduz riskli temas sonrası aşı uygulaması yapıldığında önlenebilir bir hastalıktır. Bu nedenle korunma, riskli temas öncesi aşılama ve riskli temas sonrası aşılama hayati önem taşımaktadır. Kuduza yakalanma ihtimali olan evcil veya yabani hayvanların ısırıkları, kuduz için risk oluşturmaktadır. Bu nedenle; riskli temasa maruz kalındığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.
Bulaşma:
Kuduz; köpek, kedi, sığır, koyun, keçi, at, eşek gibi evcil hayvanlarla; kurt, tilki, çakal, domuz, ayı, sansar, kokarca, gelincik gibi yabani hayvanların; ısırması, tırmalaması, kuduz hayvanın salyasının sıyrık veya çatlak deriye, göz ağız veya buruna temas etmesi, kuduz hayvanın etinin ve sütünün çiğ olarak tüketilmesi ile insanlara kuduz bulaşmaktadır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve doktorun belirlediği takvime uyarak aşıların mutlaka yaptırılması gerekmektedir.
Tedavi:
Kuduz klinik belirtilerin ortaya çıktıktan sonra tedavisi yoktur.
Korunma:
Kuduz, klinik belirtileri geliştikten sonra geri dönüşü söz konusu olmayan ve ölümle sonuçlanan, ancak kuduz riskli temas sonrası aşı uygulaması yapıldığında önlenebilir bir hastalıktır.
Sonuç:
Kuduz; tedavisi olmayan ve ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. Bu nedenle aşılanma hayati öneme sahiptir.
NOT: Sağlık Bakanlığı 2014/30 sayılı Kuduzla Mücadele Genelgesi ve Kuduz Saha Rehberi yazımız ekindedir.
Kuduz Broşür tıklayınız.